Вијести

Завршен проактивни надзор дјечијих креветића

7.4.2023

Агенција за надзор над тржиштем БиХ и тржишне инспекције ентитета и Брчко дистрикта БиХ провеле су заједничке активности надзора дјечијих креветића у периоду октобар 2022. – април 2023. године.

Основни циљ проактивног надзора је био да се утврди да ли су дјечији креветићи, који се стављају на тржиште Босне и Херцеговине, безбједни за дјецу.

Дјечији креветићи се могу ставити на тржиште Босне и Херцеговине, у складу са Законом о општој безбједности производа (“Службени гласник БиХ“, број 102/09), само ако су сигурни.

Како би се утврдило да ли дјечији креветићи испуњавају прописане сигурносне захтјеве извршена су лабораторијска испитивања седам узорака креветића, административна провјера ознака и упутства за употребу, те визуелна провјера одређених сигурносних својстава.

Утврђено је да пет од седам испитаних модела дјечијих креветића није испуњавало прописане захтјеве. Пословни субјекти су отклонили административне неусклађености на четири модела дјечијих креветића у количини од 204 комада, док је један модел представљао озбиљан ризик за потрошаче и повучен је са тржишта. 

На основу резултата надзора над тржиштем може се утврдити да је стање на тржишту Босне и Херцеговине у погледу сигурности дјечијих креветића релативно задовољавајуће. 

Детаљније информације о резултатима надзора можете погледати на: Резултати проведбе проактивног надзора дјечијих креветића.