Vijesti

Završen proaktivni nadzor roštilja na čvrsta goriva

19.4.2023

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine su zajednički realizirali proaktivni nadzor roštilja na čvrsta goriva.

Osnovni cilj nadzora je bio utvrditi ispunjavaju li roštilji na čvrsta goriva, koji se nalaze na tržištu Bosne i Hercegovine, zahtjeve propisane u Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda (“Službeni glasnik BiH“, broj 102/09) i normi BAS EN 1860-1+A1:2019, odnosno jesu li sigurni za uporabu.

Tijekom provedbe proaktivnog nadzora roštilja na čvrsta goriva izvršeno je 10 inspekcijskih kontrola koje su se temeljile na administrativnoj provjeri uputa za uporabu te oznaka i informacija na proizvodu, vizualnoj kontroli proizvoda i laboratorijskom ispitivanju uzoraka. Ukupno je kontrolirano 7 modela roštilja, od kojih su kod svih 7 utvrđene nesukladnosti. Nesukladnosti koje su utvrđene tijekom ovog proaktivnog nadzora su oštri rubovi na dijelovima koji su dostupni korisnicima, nedostatak ručki na rešetkama roštilja, deformacije i pukotine na komponentama koje ugrožavaju uporabu i sigurnost, debljina lima odjeljka za gorivo je premala, na proizvodima nema propisanih upozorenja i piktograma, te upute za uporabu koja ne sadrže sve potrebne informacije ili uopće nisu priložene uz proizvode.  Gospodarski subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih tijela povukli s tržišta 6 modela roštilja u količini od 46 komada, od čega su 4 modela u količini od 18 komada uništena. Također, gospodarski subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih tijela izvršili usklađivanje 1 modela proizvoda u ukupnoj količini od 336 komada.

Iako ni jedan od kontroliranih proizvoda ne predstavlja ozbiljan ili visok rizik za potrošače, na osnovu rezultata nadzora, može se zaključiti da usklađenost roštilja na čvrsta goriva na tržištu Bosne i Hercegovine nije zadovoljavajuća. Stoga skrećemo pažnju proizvođačima, uvoznicima i distributerima roštilja na čvrsta goriva da su dužni osigurati da ovi proizvodi ispunjavaju sve zahtjeve propisane u Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda i normi BAS EN 1860-1+A1:2019, a prije svega sve potrebne informacije i upozorenja za sigurnu uporabu proizvoda.

Detaljne informacije o rezultatima ovog proaktivnog nadzora nalaze se na linku rezultati proaktivnog nadzora roštilja na čvrsta goriva.